Algemeen | Werkzaamheden | Projecten | Tuinaanleg & onderhoud |Taxus kwekerij | Contact | Links


Onze taxus kwekerij bestaat uit 8 hectare gezonde vollegronds Taxus baccata planten in diverse maten
Onze taxus worden jaarlijk rond gestoken om planten te kunnen leveren met een goed wortelgestel.
Vraag de voorraad- prijslijst aan.
Wij kunnen door heel Nederland leveren ook rechtstreeks op het werk, waardoor u veel tijd en geld bespaard.


Wetenswaardigheden over taxus
Taxus is een kleine boom (tot 12m) of grote struik die uitermate goed te snoeien is. De Taxus kan zeer hoge leeftijd bereiken wel meer dan 1000 jaar. Van nature komt de taxus voor in europa, turkije en de kaukasus, waarschijnlijk van oorsprong inheems in Limburg en Achterhoek.
Taxus vormt een zware doorgaande stam met veel zijtakken. De naalden staan horizontaal aan de uitstaande takken.
Elke boom is of mannelijk of vrouwelijk. Mannelijke bloemen zijn klein en bolvormig, aan de onderzijde van de scheuten van het voorgaande jaar, geel in februari, ze geven wolken stuifmeel vrij.Vrouwelijke bomen hebben kleine, alleenstaande groene bloemen. De vruchten besvormig, met rood vruchtvlees( vruchtvlees is het enige aan de taxus wat niet giftig is)
Taxus is de enige conifeer die onder de drup van grote bomen kan staan. Taxus wordt veel voor hagen en vormen gebruikt omdat de plant zo goed te snoeien is.
Taxus is zeer giftig voor mens en dier. Vooral koeien en paarden sterven vrijwel onmiddellijk na het eten van een geringe hoeveelheid.
Ondanks dit gif bevat het een erg belangrijk kankerbestrijdende stof Taxol. Het hout is zeer duurzaam, sierlijk en hard dat gemakkelijk te bewerken is. Het is zeer geschikt voor houtsnijwerk. In de Middeleeuwen werden de beste bogen van taxushout gemaakt. Het sap diende bij de Galliërs als pijlgif.